Bota kondylom

När försvinner kondylom, när blir man frisk?
När din kropp är redo och ditt immunförsvar räknat ut hur viruset ska besegras brukar vårtorna försvinna i rask takt, på några veckor. Normalt är att det tar ca 1-2 år för kroppen att besegra en HPV infektion, så även kondylom. Vill man påskynda förloppet ska man se till att ha ett bra immunförsvar genom att leva väl och hälsosamt.

Behandling hos läkare
Går du till en läkare och frågar vad de kan göra för att bota din kondylom kommer de troligen föreslå att ta bort könsvårtorna genom att bränna bort dem eller frysa vårtan. Dessa enkla ingrepp utförs under lokalbedövning ofta via bedövningssalva. Frysmetoden är vanligast och den utförs genom att man applicerar flytande kväve på vårtan under en kort tid. Vårtan dör och går att skrapa bort och endast ett litet sår återstår. Dessa behandlingar ger ofta mindre ärr som syns tydligt till en början men som med tiden bleknar bort nästintill.

Immunitet mot kondylom
Har man varit smittad av kondylom och nu är frisk är man högst troligen immun för att bli smittad av samma kondylomstam ytterligare en gång. Det tråkiga är att de finns flera varianter av kondylom och könsvårtor som man kan smittas av. Högst troligt har man dock ett bättre försvar mot framtida smitta om man engång besegrat sjukdomen.