9 tips för dig som har kondylom

9 bra tips om du upptäcker att du har kondylom:

1. Om du upptäcker att du har vårtliknande utväxter på eller omkring ditt kön och som inte försvinner efter några veckor, gå till doktorn och få bekräftat om du har kondylom!

2. Var väldigt noga med att skydda dig vid sexuellt umgänge, kondom är det enda som skyddar. Du bör ta hänsyn till att en kondom är ett ganska dåligt skydd mot kondylom eftersom många vårtor kan sitta utanför kondomens täckyta.

3. Vill du vara säker på att inte smitta andra så bör du avstår från samlag under den tid du är infekterad, tyvärr är det normalt att en kondylominfektion tar ca 1-2 år innan den går över.

4. Prova receptfria läkemedel mot könsvårtor (Zymaderm, Naturasil mfl). En del personer kan påskynda infektionens förlopp och bli av med sin kondylom tidigare.

5. Var noga med att inte låna ut din duschhandduk för att undvika att smitta andra.

6. När det känns hopplöst så glöm inte att din kondylominfektion kommer att försvinna! Ca 80% är helt friska och självläker inom 1-2 år efter att första vårtan uppstod. Även kroniska fall av kondylom som kan hålla i sig i 5-6 år går till slut bort.

7. Får du enstaka vårtor ca 1-2 ggr/år finns möjligheten att uppsöka läkare (urolog, gynekolog) för att ta bort vårtan. Detta sker via idag ofta via ”frysmetoden” som utförs med bedövning. Kom ihåg att du kan smitta andra fast du inte har vårtor på könet.

8. Som gravid kvinna som är smittad av kondylom bör du känna till att du kan även smitta ditt barn vid förlossningen. Tala med läkare om vad det kan innebära för ditt nyfödda barn.

9. Glöm inte att kondylom inte för någon är en dödlig sjukdom. Infektionen är kosmetiskt negativ och komplicerar sexuellt umgänge med andra, det är i princip det enda som sjukdomen innebär under en tid.